جهت دهي تحقيقات دانشجويي به سمت حل مسأيل و رفع نيازهاي جامعه
مسعود فکری
مديركل دفتر سياستگذاري و برنامهريزي فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم و دبیر علمی جشنواره
جشنواره پاياننامههاي دانشجويي در خصوص كاهش انواع خشونت
دكتر مسعود فكري
مديركل دفتر سياستگذاري و برنامهريزي فرهنگي و اجتماعي
موضوع آسيبهاي اجتماعي و پيامدهاي آن از جمله مسائلي است كه زيانهاي فراوان و گاهي دشواريهاي گوناگوني را در عرصه جامعه پديد ميآورد. چندوجهي بودن اين آسيبها كه تأثيرخود را در ابعاد فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و حتي اقليمي و جغرافيايي ميگذارد سبب ميگردد كه يافتن هسته مركزي مسأله و راه حلهاي متناسب با آن پيچيدهتر شود. از اين رو لازم است كه مطالعات و پژوهشهاي نظري و ميداني با استفاده از شاخصهاي دقيق و معتبر علمي براي اين آسيبها صورت گرفته و منجر به برونداد راهكارهاي عملي براي كاهش اين آسيبها گردد. در همين نقطه تلاقي ميان مراكز علمي و پژوهشي با مراكز عملياتي و اجرايي نمودار ميگردد كه بر اساس مأموريت سازماني، هر يك ميتوانند بخشي از مطالعه و بعد نظري و نيز پيشگيري و كاهش اين آسيبها را عهدهدار شوند. در چند سال اخير و با توجه به اهميت موضوع آسيبهاي اجتماعي كه رهبر معظم انقلاب نيز به عنوان دغدغهاي مهم به آن ورود كرده و از نهادهاي مرتبط خواستند كه در خصوص آن اقدامات لازم را به عمل آورند، معاونت اجتماعي وزارت كشور به عنوان متولي اصلي كاهش آسيبهاي اجتماعي با تشكيل شوراها و كارگروههاي مركب از نمايندگان نهادهاي مختلف كوشيده است تا با استفاده از ظرفيتهاي اين سازمانها در رسيدن به اهداف كاهش آسيبهاي اجتماعي گامهاي مؤثري بر دارد. از همين رو و با پيشنهاد معاونت فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري نهاد دانشگاه كه ميتواند اتاق فكر مناسبي براي مطالعات و پژوهشهاي موردي و مسألهمحور باشد با طراحي جشنواره پاياننامههاي دانشجويي در زمينه آسيبهاي اجتماعي، گام مهمي در برقراري پيوند ميان جامعه و دانشگاه برداشته است. كه نخستين برگزاري آن در سال 1398 و با همكاري دفتر سياستگذاري و برنامهريزي فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و با اجراي دانشگاه مازندران به انجام رسيد.
در سال 1399 و پس از رايزني با شوراي اجتماعي وزارت كشور و زيرمجموعههاي آن پيشنهاد «كاهش انواع خشونت» به عنوان محور اصلي اين جشنواره ارائه گرديد كه پس از تدوين طرح و تصويب آن در شوراي ياد شده، دانشگاه يزد به عنوان مجري و برگزاركننده اين دوره از جشنواره تعيين گرديد. در اين زمينه علاوه بر تأسيس دبيرخانه علمي و اجرايي اين جشنواره در دفتر سياستگذاري و دانشگاه يزد، شوراي سياستگذاري و نيز كميته علمي اين جشنواره با تعيين اعضاء هر يك كه اغلب از متخصصان همين عرصه ميباشند شكل گرفت تا در نيمه نخست سال جاري اين جشنواره با تمامي اهداف آن برگزار گردد.
اين جشنواره كه نمودي از به خدمت گرفتن و كارآمدساختن پژوهش براي حل مشكلات و مسألههاي جامعه است ميتواند علاوه بر بعد كاربردي آن كه حاصل پژوهشهاي دانشجويان تحصيلات تكميلي در اين زمينه است مشوقي براي جهتدهي تحقيقات دانشجويان به سمت حل مسأله و ناظر به واقعيت باشد. و اين همان موضوع كاربرديسازي دانش و استفاده از ظرفيتهاي انباشته شده است. در همين راستا يكي از هدفگذاريهاي دفتر سياستگذاري و برنامهريزي فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم ترويج پژوهشهاي هدفمند در حوزه مسائل فرهنگي اجتماعي است كه بتواند مديران را در اجرايي و عملياتي ساختن برنامههاي خود در همين زمينه به موفقيت بيشتري برساند. اميد است كه دانشگاهيان در پوياسازي چنين گامهايي مشاركت روزافزون داشته باشند.